Νέα

Πρέπει όντως να προτιμάμε τα αποξηραμένα φρούτα

Καταρχήν, λέγοντας αποξηραμένα φρούτα εννοούμε τα φρούτα εκείνα, που με τη βοήθεια διαφόρων μεθόδων ξήρανσης, αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του νερού που φυσικά περιέχουν. Έτσι,τα φρούτα συρρικνώνονται, αφήνοντας ένα πολύ μικρό αλλά πολύ υψηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμο.

Τα πιο συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα είναι οι σταφίδες, ενώ ακολουθούν οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα,τα σύκα και τα βερίκοκα.

Άλλα αποξηραμένα φρούτα που επίσης είναι διαθέσιμα ,είναι το μάνγκο ,το μήλο, η παπάγια ,η φράουλα, τα φραγκοστάφυλα ,τα κεράσια, ο ανανάς, τα βατόμουρα, οι μπανάνες και τα μούρα.

Τα παραπάνω αποξηραμένα φρούτα συνήθως τα βρίσκουμε σε ζαχαρωμένη μορφή, δηλαδή με επικάλυψη ζάχαρης.

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα αντίστοιχα φρέσκα και μπορούν να είναι ένα πολύ εύχρηστο και βολικό σνακ καθώς διατηρούνται εκτός ψυγείου.

Βέβαια, καλό είναι να μην εμπεριέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

Διατροφική αξία

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετικά θρεπτικά καθώς είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Στην πραγματικότητα, περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα.

Έτσι, μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων μπορεί να παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης και ιχνοστοιχείων όπως για παράδειγμα, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε ,ο σίδηρος, το σελήνιο, το κάλιο, ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, καθώς επίσης χαρακτηρίζονται για την υψηλή περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών τους, τα οποία έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας καθώς βελτιώνουν την ροή του αίματος, την υγεία του πεπτικού συστήματος ενώ ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο της εμφάνισης αρκετών παθήσεων.

Επιπρόσθετα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αποξηραμένα φρούτα έχουν την τάση να διατηρούν χαμηλότερα το βάρος τους, ενώ και ο οργανισμός τους φαίνεται να αποθηκεύει περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με εκείνους τους ανθρώπους που δεν καταναλώνουν καθόλου αποξηραμένα φρούτα.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ.

Είναι γνωστά για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε ίνες και σε σορβιτόλη.

Αποτελούν μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών και μπορούν να αναστείλουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Αποξηραμένα βερίκοκα

Τα αποξηραμένα βερίκοκα βοηθούν στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα παρέχουν έξτρα προστασία απέναντι σε καρδιακές παθήσεις εξαιτίας της πολύ μεγάλης περιεκτικότητας τους σε κάλιο, η οποία είναι τρείς φορές μεγαλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο φρούτο.

Ενδεικτική θερμιδική απόδοση (ανά 100g)

Φρούτο

ΘΕΡΜ. (kcal)

ΥΔΑΤ. (g)

Ακτινίδιο

360

86,0

Αχλάδι

262

70,0

Βατόμουρο

286

74,0

Βερίκοκο

241

63,0

Δαμάσκηνο

225

53,5

Μήλο

243

65,9

Μπανάνα

346

88,3

Παπάγια

344

85,0

Σταφίδα μαύρη

244

49,8

Σταφίδα ξανθή

292

69,4

Σύκο

239

54,7

Φράουλα

350

85,0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *